Je gaat (of wilt misschien) met een klas komen kijken naar de voorstelling My First Tragedy. Wat leuk dat we jullie mogen ontvangen in het theater. De makers, Angela Herenda en Mart van Berckel, verheugen zich op jong publiek! Juist omdat ze denken dat de vorm die ze gekozen hebben om een oude tragedie te vertalen aansluit bij de jonge generatie (15+). Geen narratief, maar een gevoelsstuk geregisseerd op muzikaliteit en onderbuikgevoel.
Geïnspireerd door Iphigeneia
Iphigeneia moet zichzelf opofferen voor de wind. De wind die zo belangrijk is om te kunnen varen, om te overleven. Wat beweegt iemand om zichzelf op te offeren? Hoe offer je jezelf op om verandering te kunnen laten ontstaan? Hoe laat je datgene los dat voor jou het allerbelangrijkste is – of zelfs ‘iets belangrijks’? Hoe maak je ruimte voor iets nieuws? En in hoeverre is dit werkelijk jouw keuze als de afloop onvermijdelijk lijkt?
Voorafgaand aan de voorstelling
Om jullie voor te bereiden op het voorstellingsbezoek hebben we met Mart en Angela een video gemaakt. Kijk deze vooral klassikaal om daarna ook nog vragen te beantwoorden.
Voorbeeldvragen na het kijken van de video zouden kunnen zijn:
- Kende iemand de tragedie al? Kan je nog aanvullen?
- Mart zei iets over dingen die heel lang duren echt lang laten duren en kort heel kort. Waarvan (in het leven) zou je willen dat het heel lang duurt? En wat zo kort mogelijk?
- Waarom zou de tragedie juist nu interessant zijn om te spelen, en naar te kijken?
- Hebben jullie het idee dat je iets moet opofferen voor een ‘groter geheel’?
- De voorstelling vertelt (vooral) muzikaal en beeldend een ‘verhaal’. Soms kan muziek een verhaal vertellen dat niet in woorden te vatten is. In dit gevel aan verhaal over een onmogelijke keuze. Bedenk allemaal een nummer dat dat voor jou doet; een verhaal vertellen over keuzes maken dat in woorden maar niet lukt. Lever deze bij 1 iemand in maak een gezamenlijke spotify lijst van deze nummers muziek en deel ze met de klas.
- Wie heeft er zin in? En wie niet en waarom?
Praktische informatie betreft voorstellingsbezoek;
- Er wordt engels gesproken (maar niet veel tekst)
- De duur van de voorstelling is 70 minuten
- Hieronder is het programmaboekje van de voorstelling te downloaden met nog meer informatie.
Reflectievragen
- Wat heb je ervaren? Overleg eerst even in kleine groepjes
- Wat had dat wat je hebt gezien met jou te maken?
- Wie had er van te voren geen zin , maar had toch een goede avond en andersom?
We zijn natuurlijk benieuwd hoe jullie ervaring was! Als jullie daar iets over kwijt willen: Karlijn@nite.nl