Ga met Mama Cash mee naar DEAR WINNIE op vrijdag 7 februari. “Een kolkende theaterhappening” (Volkskrant) geïnspireerd op de strijdkracht van Winnie Madikizela-Mandela.
Laten we het over Winnie Mandela hebben…
Opvallend is dat Winnie Mandela verschillende gevoelens oproept in Nederland. Sommigen herinneren haar als (te) extreem of simpelweg als ‘de vrouw van’. Voor anderen is zij een held, mama Winnie, iemand die door het geraffineerde Apartheidsregime neergezet is als misdadiger. Maar vooral een vrouw die in opstand kwam, die decennia lang streed voor rechtvaardigheid voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en haar plek opgeëist heeft.
In de voorstelling Dear Winnie, lichten negen actrices, zangeressen, danseressen Winnie uit als vrijheidsstrijder in een ongelijke burgeroorlog. Wat betekent zij voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en iedereen die sympathiseert met hun strijd? Wat betekent zij nu voor deze én andere mensen die hun plek willen opeisen in deze wereld? Hoe kwetsbaar ben je als je je stem laat horen, hoe makkelijk word je, net als Winnie, weggezet als ‘angry black woman’? In deze voorstelling verontschuldigen de negen vrouwen op het podium zich helemaal nergens voor. Power-up!
Winnie Mandela
Alles wat je volgens ons moet weten over de geschiedenis van Winnie Mandela, is te zien in deze documentaire. Ben je meer auditief ingesteld? Luister dan hier naar onze podcast.
Winnie Madikizela-Mandela was zeer actief als ANC (African National Congress) lid. Terwijl Nelson Mandela, zoals veel ANC-leiders, vastzat voor zijn aandeel in de strijd tegen apartheid, zette zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela de strijd voort. Naast constante politieke druk en observatie door het regime, moest ze dit uiteindelijk bekopen met 491 dagen gevangenschap. Toen haar man Nelson na 27 jaar vrijkwam – niet in de minste plaats door aandringen van de inmiddels weer vrijgelaten Winnie – werd hij hét gezicht van het ANC in het vredesproces dat in gang was gezet, om de onhoudbare positie van het apartheidsregime te beëindigen.
Nelson Mandela streefde tijdens dit proces het ideaalbeeld van een ‘Rainbow Nation’ na, in plaats van het ‘Kill de boeren’ van de radicalere takken van het ANC. Hij liet in onderhandelingen veel ruimte voor de witte economische belangen in Zuid-Afrika – iets waar Winnie Mandela het mee oneens was. Niet om Nelson af te serveren als een ‘totem’, maar hij leek voor het apartheidsregime een gunstigere onderhandelingspartner dan de strijdlustige Winnie. Haar populariteit onder de bevolking was dusdanig groot, dat de regering besloot haar vakkundig en herhaaldelijk neer te zetten als een gewelddadige extremist om haar te isoleren van de rest van de partij en zodoende zoveel mogelijk buitenspel te zetten tijdens de onderhandelingen.
Hoe hardnekkig deze karakterisering is, merken de makers in gesprekken met publiek in de aanloop naar deze voorstelling. Ze kregen meermaals te horen dat haar belangrijkste wapenfeit de betrokkenheid bij de moord op een kind is. Terwijl ze bovenal een revolutionaire strijder tegen het apartheidsregime was, de moeder van de natie: Mama Winnie. In de jaren die volgden werd ze verdacht en veroordeeld voor fraude en corruptie, wat haar reputatie opnieuw geen goed deed. Ondanks de lastercampagne en alle ontberingen die ze tijdens de vrijheidsstrijd heeft doorstaan, bleef ze tot haar dood in 2018 een politieke speler van betekenis.
Hedendaagse struggels
De voorstelling Dear Winnie, gaat niet alleen over het daar en toen. Het gaat over het hier en nu. Over hoe zwarte Nederlanders vandaag de dag te maken hebben met ‘ongemakkelijke situaties’. Over hoe voor zwarte vrouwen racisme en seksisme hand in hand gaan. Problemen die we willen aankaarten en verbeelden. Nooit zonder de kracht te verliezen, of de hoop op verbetering op te geven. Winnie was een powervrouw en daarom juist nu een inspiratiebron voor een ieder die te maken krijgt met tegenwerking. Power up, unapologetically.
“Er is dat ongelofelijke slotlied aangevuurd door Tutu Puoane, een zangeres met Zuid-Afrikaanse roots.” (Dagblad van het Noorden)
“De energie-explosie knettert de zaal in.” (Scenes Magazine)
MamaCash-event Dear Winnie,
Vrijdag 7 februari 2019
19.30 Inleiding (Nederlands & Engels)
(met hapjes van Multiculturele Vrouwencentrum Jasmijn)
20.15 Start voorstelling DEAR WINNIE
22.15 Nagesprek
Na afloop hebben we een aftertalk in de foyer van de stadsschouwburg en is er gelegenheid om de cast en elkaar te ontmoeten. Ook hier serveert Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn internationale hapjes.